Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular
1) Burslardan kimler yaralanabilir?
Burslardan 18 ile 35 yaş arasındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Uluslararası Koruma Statüsü altındaki ve Geçici Koruma statüsü altındaki öğrencilerden Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kilis, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Van illerindeki herhangi bir üniversitede (kamu-özel), Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme, Tasarım ve Mimarlık, Fen, Edebiyat, Eğitim, Hukuk, Dil, Eczacılık, Diş Hekimliği, Tıp ve İletişim Fakülteleri ile bu fakültelerle ilişkili alanlarda lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim gören öğrenciler yararlanabilir.
Açık Öğretim, Uzaktan Öğretim, Ön Lisans ve Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ESPS burslarından faydalanamamaktadır.
Hazırlık öğrencileri ESPS burslarından faydalanamamaktadır.
2) 2023-2024 akademik yılında burs aldım. Yeniden başvuru yapmam gerekir mi?
Bursiyer öğrencilerimizin yeniden burs başvurusu yapmasına gerek yoktur. Lütfen yeniden başvuru yapmayınız. Bursunuzun devamı için size bildirilen süreler içinde transkript belgenizi ESPS bilgi sistemine yüklemeniz ve etkinliklere maksimum düzeyde katılım sağlamanız gerekmektedir.
Bursiyelerimizin burslarının devam edebilmesi için not ortalaması 4 üzerinden en az 2,5 veya 100 üzerinden en az 65 olmalıdır. Bu baremin altında kalan öğrencilerin bursları sonlandırılacaktır.
Bursiyer olup belirtilen tarihlerde transkript belgesini ESPS bilgi sistemi üzerinden güncellemeyen öğrencilerin burs hakları sonlandırılacaktır.
3) 2023-2024 akademik yılında lisans/yüksek lisans sürecinde burs aldım. 2024-2025 akademik yılında yüksek lisans/doktora eğitimi alacağım. Burs hakkım devam edecek mi?
Farklı bir eğitim düzeyine geçetiğinizde burs hakkınız sonlanacaktır. Yeniden burs başvurusu yapabilirsiniz.
4) Burs tipleri ve tutarları nedir?
a) Katkı payı harç desteği: Dönemlik 250 Euro, yıllık 500 Euro. (Dönem başına 250 Euro’nun altında bir harç ödüyorsanız ödediğiniz tutarın karşılığı kadar harç desteği alabilirsiniz.)
b)Burs/cep harçlığı: Dönemlik lisans öğrencileri için 180 Euro, yıllık 360 Euro. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için dönemlik 270 Euro, yıllık 540 Euro.
5)Burslar nasıl ödenir?
Burslar sizin adınıza açtırılacak olan Ziraat Bankası hesabına dönemlik iki taksit halinde ve öğrencinin okula kaydının ve akademik başarısının devamlılığını kanıtlayan transkript belgesi sunulduğunda yapılmaktadır.
6) Burs tipinde yer alan “Katkı Payı/ Öğrenim Ücret Desteği” ne anlama gelmektedir?
Bu destek tipi, Uluslararası Koruma Statüsü altındaki ve Geçici Koruma statüsü altındaki yabancı öğrenciler ile ikinci öğretimde eğitimini sürdürmekte olan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı öğrencilerin yararlanabileceği destek tipini ifade etmektedir. İlgili öğrenciler her eğitim-öğretim döneminde ödemiş oldukları harç ücretini beyan etmek suretiyle 500 EURO’ya kadar katkı payı/öğrenim ücreti desteği alabilirler. Ödemiş oldukları harç ücreti 500 EURO’nun altından kaldığı takdirde ise ödemiş oldukları harç bedeli kadar destekten faydalanabilirler.
7) Hem katkı payı desteği hem de burs alabilir miyim?
İki destek türünden sadece birinden faydalanabilirsiniz. Harç ödemeyen bir öğrenci olmanıza rağmen katkı payına başvurmanız halinde başvurunuz olumsuz değerlendirilecektir.
8) Daha önce hiç çalışmadım başvuru modülüne SGK Tescil ve Hizmet çıktısı yüklemeli miyim?
Evet. Daha önce çalışmamış olsanız dahi E-Devlet üzerinden SGK Tescil ve Hizmet Dökümünüzü (PDF) olarak aldığınız takdirde herhangi bir geliriniz olmadığını kanıtlamış olursunuz. Bu sebeple ilgili belgeyi yüklemeniz gerekmektedir.
9) Üniversiteyi bu sene kazandım. Burslara başvuru yapabilir miyim?
2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibariyle üniversite eğitimine başlayacak olan öğrenciler burs başvurusu yapabilirler. İlgili öğrencilere özel kota uygulanmıştır. Bu kotaya istinaden yerleştirmeye esas olan YKS sonucuna göre değerlendirme yapılacak ayrıca aday bursiyerin sosyo-ekonomik durumu değerlendirilecektir.
10) Bu yıl hazırlık okuyacağım. Burslardan yaralanabilir miyim?
Hazırlık eğitimi sürecinde ilgili bölümün yasal olarak öğrencisi sayılmadığınız için burslardan faydalanmanız mümkün değildir. Bu kapsamdaki öğrenciler hazırlık eğitimlerini başarı ile tamamladıkları takdirde projenin devam edecek yıllarında burs başvurusu yapabilirler.
11) Burs hakkını elde edersem Kredi Yurtlar Kurumu bursum kesilir mi?
12) Ön lisans öğrencileri burs başvurusu yapabilir mi?
Proje çağrı rehberinde yararlanıcılar arasında ön lisans öğrencileri yer almadığı için ön lisans öğrencileri burs başvurusu yapamazlar.
13) Üniversiteyi bu sene kazandım, YKS sonuçlarımdan istediğimi kullanabilir miyim?
14) Üniversiteyi bu sene kazandım, YÖS sonuçlarımdan istediğimi kullanabilir miyim?
YÖS sonuçlarından yerleştiğiniz bölüm itibariyle Yerleştirmeye esas olan YÖS sonucunuzu kullanmanız gerekmektedir.
15) Evli öğrenciler burslara başvuru yapabilir mi?
Evli öğrenciler burs başvurusunda bulunabilirler
16) Burslar nasıl değerlendirilmektedir?
ESPS Bursları başvuru sürecinde belirtmiş olduğunuz bilgiler üzerinden yazılım sistemi aracılığıyla insan eli değmeden kotalara göre puanlama usulü ile değerlendirilmektir. Değerlendirme sonucunda hak kazanan öğrencilerle için ayrıca bir mülakat veya görüşme yapılmayacaktır. Bursiyerler ile ayrıca bir sözleşme imzalanmayacaktır.
17) Burslar geri ödemeli mi? Mecburi hizmet şartı var mı?
Burslar geri ödemesizdir. Mecburi hizmet vb. bir şart yoktur.
18) Nasıl başvuru yapılır?
Başvurularınızı ESPS bilgi sistemi aracılığıyla burs başvuru takvimine uygun süreler içinde gerçekleştirebilirsiniz. Başvurular hakkında detaylı video bilgilendirme için bkz. https://esps.hacibayram.edu.tr/videolar