AHBVÜ Avrupa Birliği’nden Doğrudan Hibe Alan İlk Devlet Üniversitesi Olarak Tarihe Geçti

27-09-2023

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ), konsorsiyum oluşturarak Avrupa Birliği’nden doğrudan aldığı hibe ile Yükseköğretim Öğrencileri için Avrupa Birliği Bursları (ESPS) Projesi’ni gerçekleştiriyor. Üniversite Türkiye’de bunu gerçekleştiren ilk devlet üniversite olarak bir ilke imza attı.

Avrupa Birliği tarafından fon sağlanan Yükseköğretim Öğrencileri için Avrupa Birliği Bursları (ESPS) Projesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi koordinatörlüğünde; Çukurova Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi tarafından yürütülüyor.

Avrupa Birliği Bursları (ESPS) Projesi Türkiye Ekonomisi ’ne Katkı Sağlıyor

Avrupa Birliği Bursları Projesi’nin amacı Türk Cumhuriyeti Vatandaşı, uluslararası koruma statüsü altındaki ve geçici koruma statüsü altındaki öğrencilerin yükseköğretime erişimini artırarak kendi kendilerine yetebilmeleri için gerekli becerilere sahip olmalarını sağlamak ve bu sayede Türkiye'nin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına katkıda bulunmaktadır.

ESPS Projesi Lansman Etkinliği Yapıldı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi 100. Yıl Kültür Merkezi'nde ev sahipliğinde burs projesinin hedeflerini, planlanan faaliyetlerini ve önemini paylaşarak proje kapsamındaki paydaşları ve yararlanıcıları bir araya getirip fikir alışverişinde bulunmak amacıyla lansman etkinliği yapıldı.

Etkinliğin açılış konuşması Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı tarafından yapıldı. Akabinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonundan Laurent Guirkinger ve Dış İşleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay birer konuşma yaptı. Etkinliğe ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, misyon temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

Katılımcılar Avrupa Birliği Bursları (ESPS) Projesi ile ilgili görüş ve fikirlerini dile getirdiler.

Projenin Türkiye ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine gelmesinde büyük katkısı olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Taşdoğan lansman hakkında bilgi verdi.

“Daha Önce Böyle Bir Örnek Olmadı”

Prof. Dr. Celal Taşdoğan, Türkiye’de ilk defa bir devlet üniversitesinin Avrupa Birliği’nden doğrudan hibe aldığını vurgulayarak, “Üniversitemiz koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ve Türkiye’de ilk defa bir devlet üniversitesi, konsorsiyum oluşturularak Avrupa Birliğinden doğrudan hibe almıştır. Daha önce böyle bir örnek olmadı. Genellikle uluslararası kuruluşlar hibe alıyordu ancak biz ilk defa bu konuya dâhil olduk. Bu üniversitemizin prestiji açısından çok mutluluk verici bir gelişme” dedi.

“Projeden Yaklaşık Olarak 9600 Öğrencimiz Faydalanabilecek”

Projenin amacını ve başvuru şartlarını Taşdoğan şu sözlerle anlattı:

“Bu proje IPA II çerçeve anlaşması içinde FRIT fonu kapsamında verilen bir mali yardım programıdır. Öğrencilere yönelik proje hazırlanması sırasında üniversite olarak devreye girdik. Büyükelçilikler ve YÖK ile temas kurduk nihayetinde yaklaşık 1,5 yıllık bir maraton sonrasında projemizin çerçevesi çizildi. Projede lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri başvurabilir. Bu projeden yaklaşık olarak 9600 öğrencimiz faydalanabilecek. Ortalaması 2,5 ve üstü olan aynı zamanda herhangi bir yerde çalışmayan ve ihtiyacını kanıtlayabilen öğrencilerimiz bu hibeden faydalanabilir.”